Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης "Τ΄αγνάντεμα": Μπάρλα Παρασκευή



«Διδακτική προσέγγιση στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘Τ’ αγνάντεμα’», που συμπεριλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου» είναι ο τίτλος της παρουσίασης που ακολουθεί. Παρουσιάστηκε σε ημερίδα που οργανώθηκε το 2011 στο Μεσολόγγι (ΕΠΑΛ), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ως ψυχοκέρι στη μνήμη του αθάνατου κοσμοκαλόγερου της Λογοτεχνίας μας.

Οι μαθητές μας είναι πιθανόν να έχουν γνωρίσει δείγματα γραφής του Παπαδιαμάντη ήδη από τα ΚΝΛ Α΄ Γυμνασίου, όπου περιλαμβάνεται το ποίημα «Στην Παναγιά τη Σαλονικιά».
Στη συνέχεια της παρουσίασης δίνονται:
  • Οι στόχοι της διδασκαλίας
  • Τα θεματικά κέντρα
  • Οι λέξεις – κλειδιά του διηγήματος
  • Η μέθοδος διδασκαλίας.
Για την αφόρμηση ζητείται από τους μαθητές να καταθέσουν εμπειρίες από γνωστούς τους ναυτικούς ή εναλλακτικά να αναφέρουν, αν γνωρίζουν, θαλασσινά σχετικά διηγήματα άλλων συγγραφέων.
Ακολουθεί η ανάγνωση του κειμένου, στην οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ισοδυναμεί με μια πρώτη κατανόηση –ερμηνεία και στη συνέχεια δίνονται σχόλια για τη δομή του κειμένου. Η αφήγηση πλέκεται σε έξι επίπεδα – ενότητες και παρέχονται οδηγίες για την ερμηνευτική προσέγγιση των παραπάνω επιπέδων.
Ακολουθεί το φύλλο αξιολόγησης, όπου οι εργασίες που ανατίθενται στους μαθητές διακρίνονται σε:
  • Γλωσσοτεχνικής προσέγγισης
  • Ερμηνευτικής – τεχνικής – πραγματολογικής προσέγγισης
  • Αισθητικής προσέγγισης – απόλαυσης
Τέλος, αντί διαθεματικής δραστηριότητας θα προτείναμε οι μαθητές να πραγματοποιήσουν την τριήμερη εκδρομή τους στη Σκιάθο και φτάνοντας εκεί να σκαρφαλώσουν στο Κάστρο για το δικό τους «αγνάντεμα».
Προτείνεται ακόμη συσχέτιση του διηγήματος με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  Γ΄ Γυμνασίου.
Ακολουθεί ενδεικτική βιβλιογραφία και η παρουσίαση κλείνει με την προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη να μνημονεύουμε τον Αλ. Παπαδιαμάντη όπου και να μας βρίσκει το κακό.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παπαδιαμάντης ζει και θα ζει ως αμίμητο παράδειγμα βίωσης παραδοσιακών ελληνοχριστιανικών αξιών και ότι η αληθινή τέχνη αγκαλιάζει τις αιώνιες αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου