Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Οι γελεκτζήδες-Θεατρική παράσταση: Μπάρλα ΠαρασκευήΗ παρουσίαση που ακολουθεί αναφέρεται στην καταλυτική σημασία που έχει το θέατρο τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.
Οι μεγάλοι χρειαζόμαστε το θέατρο για να εκφράσουμε τα μύχια του ψυχικού μας κόσμου, να ονειρευτούμε, να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Για τα παιδιά το θέατρο είναι ένας τρόπος διαφυγής από τις συσσωρευμένες αντιξοότητες και επιλογές κάθε κοινωνικής πραγματικότητας. Άρα , τόσο ως εκπαιδευτική μέθοδος όσο και ως μορφή τέχνης το θέατρο μπορεί να ενσωματώσει οποιαδήποτε διδακτέα ύλη και να έχει «θεαματικά» αποτελέσματα.
Εν συνεχεία στην παρουσίαση αναφέρονται οι λόγοι που με ώθησαν να γράψω την θεατρική παράσταση «οι Γελεκτσήδες», όπως:
·         Πρωτοτυπία θέματος και περιεχομένου
·         Παραδειγματισμός των νέων.
Ακολουθούν εικόνες από την θεατρική παράσταση και από έργα που δημιούργησαν οι μαθητές με αφορμή το θεατρικό καθώς και κριτική της προσπάθειάς μας από την τοπική κοινωνία. Αποσπάσματα από τη παράσταση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην διεύθυνση:
Η παρουσίαση κλείνει με το συμπέρασμα ότι θα πρέπει όλοι, μικροί και μεγάλοι, να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέατρο είναι η παιδεία και «παιδιά» του Πλάτωνα, όπου μαθαίνουμε παίζοντας και συμμετέχοντας.

Το παραπάνω θεατρικό παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι. Π. Μεσολογγίου στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, σε συνεργασία με το Λαογραφικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσολογγίου. Προηγήθηκε η ομιλία με θέμα: «Οι Γελεκτσήδες» του εκπαιδευτικού, τ. Σχολικού Συμβούλου κ. Διονυσίου Μπερερή.

Συντελεστές της παράστασης:
·         Μπάρλα Παρασκευή, θεατρική διασκευή, διδασκαλία θεατρικού.
·         Αλεξανδροπούλου Μαρία, μουσική επένδυση.
·         Φραγκούλη Ιουλία, σκηνογραφία.
·         Στην θεατρική ομάδα συμμετείχαν μαθητές του Σχολείου μας.

Τέλος, ακολουθεί και το κείμενο της παράστασης, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα σε αναθεωρημένη, συμπληρωμένη και βελτιωμένη έκδοση με τις παρακάτω πράξεις:
α) Μπούλαλας, ο αλαφροΐσκιωτος
β)  Οι Γελεκτσήδες στο εργαστήρι του Μπάρμπα-Λιά

Το θεατρικό έργο «Οι Γελεκτσήδες» στηρίχθηκε στις παρακάτω πηγές:
·         Στην επετειακή ομιλία του Διονυσίου Μπερερή, εκπαιδευτικού Σύμβουλου
·         Στο έργο του Τάκη Καπώνη «Οι Γελεκτσήδες»
·         Στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Πετρόπουλου, Σκηνές Εθνικού Μεγαλείου («Τα παιδιά» σελ.93-107)
Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το θεατρικό αυτό έργο σε πρώτη ευκαιρία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου